Information

I centrala Stockholm har ett stort byggprojekt avslutats. Slussenprojektet är en enorm ingenjörskonst som syftade till att ersätta en gammal struktur som förbinder södra Södermalm med Gamla stan. Den tidigare betongkonstruktionen har funnits sedan 1930-talet och höll på att falla sönder. Hela strukturen var därför tvungen att rivas och byggas om från grunden.

Slussenbron, Guldbron sedd från Katarinavägen mot väster
Slussenbron, Guldbron sedd från Katarinavägen mot väster.

Ända sedan 1642 har det funnits en sluss mellan Södermalm och Gamla stan i Stockholm. Den har byggts om fyra gånger tidigare. Detta är den femte, och den tillkom inte helt utan kontroverser.

En enorm ny bro, kallad Gyllene bron (även om den i själva verket är ockra), invigdes av den svenske kungen den 25 oktober 2020. Bron binder samman de två delarna av staden, men delar Stockholmsborna. Vissa tycker att det är väldigt effektivt och attraktivt, medans andra tycker att det är en monstruös metallklump.

Det spelar egentligen ingen roll vad folk tycker, Gyllene bron (korrekt namn Slussbron) är nu på plats och öppen för trafik. Så nu kan stockholmare gå, cykla och köra bil över den Gyllene bron i vetskap om att de är en integrerad del av stadens historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *